Back

Lacuna Kitchen

pop-up restaurant en voorstelling

Arnhems Stadsatelier sluit programma 2024-2025 af met première Lacuna Kitchen en publicatie

Arnhems Stadsatelier bood het afgelopen jaar vijf kunstenaars de ruimte en mogelijkheid om op verschillende plekken in de stad artistiek onderzoek te doen en dit te delen met inwoners van Arnhem, met studenten en met elkaar. Het Arnhems Stadsatelier is een samenwerking tussen vier Arnhemse cultuurorganisaties: Theater a/d Rijn, Plaatsmaken, ArtEZ en The Hub. Het programma stimuleert samenwerkingen tussen mensen en instellingen in Arnhem en doorbreekt kunstgrenzen door cross-disciplinair en vernieuwend onderzoek.

Sociaal theatermaker Abhishek Thapar richtte de lens op onzichtbare keukenwerkers binnen de horeca. Lacuna Kitchen is een community-arts project, waarbinnen theater, gastronomie, gemeenschapsvorming en sociaal activisme samenkomen.

Daarnaast werkten vier beginnende makers Ro Smit, Levi Overvest, Mel Kikkert en Charlotte Gillain bij Plaatsmaken en Theater a/d Rijn aan hun artistiek onderzoek. Ze maakten kennis met het presenteren van hun werk aan publiek. Hun projecten raakten aan maatschappelijke thema’s en kenmerken zich door uiteenlopende analoge en digitale kunstvormen en nieuwe manieren om kunst te beleven. De resultaten van hun werkperiodes waren te zien in tentoonstellingen, optredens en in workshops.

Arnhems Stadsatelier wordt gerealiseerd met steun van de gemeente Arnhem.

Première Lacuna Kitchen

De Indiaas-Nederlands theatermaker en storyteller Abhishek Thapar maakt beeldende en intieme voorstellingen op de grens tussen documentaire en fictie. Hij verbindt persoonlijke verhalen met mondiale thema’s. In samenwerking met het Lacuna Kitchen collectief en Afra Tafri Creations, onderzocht het team tijdens de residentie aan het Arnhems Stadsatelier, hoe migratie en kolonialisme de lokale eetcultuur in Arnhem hebben gevormd. Via gesprekken met keukenwerkers, archiefonderzoek en participatieve kooksessies worden vergeten verhalen zichtbaar en proefbaar.

Lacuna Kitchen is een zintuigelijke theaterervaring in de vorm van een pop-up restaurant, waarin verhalen achter onze eetcultuur worden verkend. De voorstelling geeft een stem aan keukenwerkers en chefs uit de Europese gastronomie en vertaalt de migratiegeschiedenis naar de gerechten op ons bord. Door middel van koken met bijzondere ingrediënten persoonlijke verhalen en gedeelde maaltijden laat Lacuna Kitchen zien hoe voedsel een brug kan vormen tussen culturen – en tussen heden en verleden.

De voorstelling, gepresenteerd door Theater a/d Rijn, gaat op 23 mei in première in Arnhem op locatie Oude Kraan 72 en reist daarna door naar het Oeral Festival en het Grand Theatre (Groningen) en in 2026 naar Amsterdam.

Klik hier voor de kaartverkoop

Het delen van ervaringen, methodes en onderzoek

Het creëren van kunst in verschillende domeinen vraagt om uiteenlopende manieren van werken. Een belangrijk uitgangspunt van het Arnhems Stadsatelier is het zichtbaar maken van het onderzoek, de ervaringen en methodes die voorafgaan aan het uiteindelijke werk.

Tijdens het programma zijn deze onderdelen in verschillende publieksmomenten gedeeld. Ook verscheen een publicatie, waarin het onderzoek van de makers is gebundeld in vijf interviews, geschreven door curator en kunstjournalist Lieneke Hulshof. Hierin blikken de makers terug op hun werkwijze, ervaringen en hun proces dat resulteerde in nieuw werk. Daarnaast zijn er videoportretten van de makers gemaakt die hun onderzoek in beeld brengen. Het videoportret van Abhishek Thapar verschijnt in juni.

Klik hier voor de videoportretten van de andere residenten.

Vervolg Arnhems Stadsatelier

De tweede editie van het Arnhems Stadsatelier start in september met nieuwe makers en samenwerkingen met culturele instellingen in Arnhem. De vier partners vinden het belangrijk om een nieuwe generatie makers ruimte te geven om te experimenteren met verschillende kunstvormen en maatschappelijke thema’s. Hiermee laten ze zien dat Arnhem een stad is waar makers zich kunnen blijven ontwikkelen, ook na een creatieve- of kunstvakopleiding. De onderzoeken van Arnhems Stadsatelier duiken in de beleving van publiek, het aanspreken van publiek dat niet vanzelf in aanraking komt met kunst en in het ontwikkelen van cross-disciplinair werken.

Volg het Arnhems Stadsatelier op Instagram @arnhems_stadsatelier

tickets verkrijgbaar via Theater a/d Rijn