Back

Under the Green

Mounira Al Solh & Asha Karami

Asha Karami en Mounira al Solh presenteren hun werk in de context van Half Rhyme. 

Collectiviteit en de sociale praktijk ligt aan de basis van deze tentoonstellingsreeks. Hoe kan het publiceren gebruikt worden om mensen samen te brengen en zo politieke kwesties te agenderen en misschien zelfs verandering initiëren?

Mounira al Solh over haar werk:

"Geïnspireerd door de oude geschiedenis van het Middellandse Zeegebied, vooral vanuit het perspectief van de Libanese kusten, heb ik patronen getekend en afgedrukt op groen textiel, gerangschikt in grote driehoeken, waar we oude godinnen, boswachters, Fenicische boten, dieren en bossen kunnen zien. Ze doen de oude geschiedenis tussen de brons- en ijzertijd in Libanon en de regio herleven. Een tijd vlak voordat de Romeinen de controle over de regio overnamen. Onder het groene textiel, dat in deze tentoonstelling als gordijnen fungeert, vinden we gedrukte en handgetekende werken van klein formaat. Hun uitgangspunt zijn de onvermijdelijke oorlogen om de macht die teruggaan tot die oude tijden. Vreemd genoeg doen deze voorstellingen denken aan vandaag, nu we geconfronteerd worden met oorlogen zoals die in Gaza en in de regio. Deze 'illustraties' zijn ook geïnspireerd op een serie werkenn van de Libanese kunstenaar Are el Rayyess over de burgeroorlog in Libanon, die destijds verboden waren. Ze volgen niet de westerse regels van perspectief, maar plaatsen elementen naast elkaar en vullen elke tekening, op dezelfde manier zoals oosterse miniaturen meestal getekend worden. Ik werkte met vrouwen in Libanon om het textiel te vullen en te borduren, nadat de patronen waren getekend en gedrukt bij Plaatsmaken. De tekeningen zijn gebaseerd op aquarellen en bevatten verschillende druktechnieken evenals geschreven notities, typerend voor mijn werk op papier, waarin tekst en beeld beide belangrijke elementen zijn." 

De serie Half Rhyme bestaat uit vier werkperiodes en tentoonstellingen met een focus op de commons. Commons, of gemeengoed, zijn gedeelde natuurlijke hulpbronnen zoals water, lucht en land, maar ook informatiebronnen zoals teksten, afbeeldingen en programmeertaal. Ze zijn toegankelijk voor alle leden van een samenleving. Bovenal kunnen commons worden gezien als een sociale praktijk waarbij een bron niet door een staat of een markt wordt beheerd, maar door een gemeenschap van gebruikers of in dit geval: kunstenaars. 

Kunstenaars en schrijvers werken gedurende drie maanden in de grafische ateliers van Plaatsmaken. Omdat ze edities maken, is er de mogelijkheid om de prints te delen in een collectief archief. Zo ontstaan nieuwe commons. Tijdens hun residentie bij Plaatsmaken kunnen de deelnemende kunstenaars de edities uit het archief als uitgangspunt nemen voor nieuw werk. Verdergaan waar een ander is geëindigd. Werk van alle deelnemers zal worden getoond in een afsluitende groepstentoonstelling en een publicatie.

De tentoonstelling zal geopend worden tijdens de Nacht van de Mode op zaterdag 8 juni om 21.00 uur. Om 21.15 uur zal Asha Karami een voordracht doen. Voorafgaand bent u van harte welkom een meegebracht kledingstuk of stuk textiel door ons te laten zeefdrukken met één van de acht ontwerpen (waaronder één van Mounira al Solh) die door deelnemende ontwerpers aan State Of Fashion zijn gemaakt. Dit kan tussen 19.00 en 21.00 uur. 

Under the Green is te zien tot en met 16 augustus van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

Curator: Es Venema. Met dank aan Mondriaanfonds en gemeente Arnhem.

Opening: zaterdag 8 juni om 21.00 - met om 21.15 een voordracht van Asha Karami (tijdens de voordracht houden we de deuren gesloten, dus kom op tijd!)